Närhet till service skapar trygghet för äldre i Hofors

I centrala Hofors invigs idag en hyresfastighet som har byggts om, moderniseras och tillgänglighetsanpassats till 24 attraktiva lägenheter för äldre. Alla lägenheter är uthyrda.
- Ett mål var att skapa ett trygghetsboende för 70+ i centrala Hofors med närhet till bland annat tandläkare och annan samhällsservice. Nu inviger vi en fastighet med 24 lägenheter, säger Christian Rickardsson, VD Hoforshus AB.

Samarbetet mellan kommunen, bostadsbolaget och Sbo

I Hofors startade omvandlingen med att bostadsbolaget träffade lokala PRO för viktiga samtal och diskussioner om framtiden. I samband med det kom vd:n för Hoforshus i kontakt med SBO.
 
- Vi hade några träffar med Sbo och tittade också på möjliga fastigheter i Hofors. Sbo var mycket tydliga med vad som var möjligt att uppnå. Berättade om konkreta exempel från andra orter/projekt och redovisade tydliga effekter. Det kändes bra då. Och det har blivit bra nu, säger Christian Rickardsson, VD Hoforshus AB.

Från höger Sbo:s ordförande Christel Wiman och kommunalrådet Linda-Marie Antilla inviger tillsammans med representanter från Hofors kommun och Hoforshus AB. Foto: Linda Jonsson, Entré Hofors

Sålda villor skapar flyttkedjor

Investeringen har kunnat göras i ett samarbete mellan Hofors kommun, det kommunala fastighetsbolaget Hoforshus AB och Statens Bostadsomvandling AB (Sbo).
 
- Våra ombyggnadsprojekt ger attraktiva, tillgänglighetsanpassade lägenheter som människor vill flytta till. Det bidrar till att äldre får möjlighet att bo kvar hemma, tryggt och bekvämt, säger Ann Eriksson VD Sbo.

Sbo stöttar lokala omstruktureringsprocesser

Med kapital, kompetens och erfarenhet stöttar Sbo lokala omstruktureringsprocesser på orter som bättre behöver balansera utbud och efterfrågan på svaga bostadsmarknader. Den aktuella fastigheten som invigs i Hofors idag finns också en övernattningslägenhet.
 
- Den viktigaste signalen för mig som vd på bostadsbolaget är att det skickar en positiv signal i samhällsutvecklingen. Vi har rivit fastigheter, befolkningen har minskat, det har inte utvecklats något nytt på 10 år. Några bodde på adressen redan innan, men flera har också sålt sina villor för att flytta hit. Det har satt igång lite flyttkedjor. Viktiga signaler för att få igång en förändrad utveckling på orten, säger Christian Rickardsson, VD Hoforshus AB.

Äldre kan bo kvar - lyssna och läs om reaktioner i lokala medier

Sveriges Radio
"Äldre människor ser möjligheten att kunna bo kvar här" (anm. i Hofors). Lyssna gärna på Kjell Höglin, ordförande i styrelsen för Hoforshus AB i P4 Gävleborgs inslag "Nytt trygghetsboende i Hofors".

Din Lokaltidning
Ur Din Lokaltidning v.36, sidan 18 "Det startade med en studiecirkel - nu är Hofors nya trygghetsboende invigt" (länken öppnas i ett nytt fönster och program som du behöver för att kunna bläddra i tidningen).