Sju villor i Hedemora bytte ägare

Sbo:s sammanfattning av projektet
I Hedemora har två gamla 40-talsflerbostadshus gjorts om. Det var tvåvåningshus utan hiss som ligger centralt i tätorten. Redan i februari 2020 var alla lägenheter uthyrda, i november 2020 stod de tolv nya, moderna tillgänglighetsanpassade, lägenheterna klara. Det behövdes inte göras några större åtgärder i den yttre miljön. Fastigheten ligger redan på rätt plats med närhet till affär, vårdcentral och park. De tolv otillgängliga lägenheterna fastigheterna utan hiss är nu mer tolv moderna tillgänglighetsanpassade bostäder för ett bekvämt och tryggt boende.

Intervju med Stefan Norberg, kommunalråd Hedemora
Varför ni har valt att samarbeta med Sbo?
Vi var på väg att riva husen när vi fick nys om vad Sbo kunde och gjorde. Det passade oss perfekt att inleda ett samarbete. Det är ju på sitt sätt kul att kunna ha kvar 40-talshus, att få behålla tidsepoken.
 

Vilken nytta har det för er?
Det gör stor nytta att få hjälp med renoveringen och det att få till bostäder som är tillgänglighetsanpassade för äldre. På orten har det varit positiva tongångar kring projektet. Efterfrågan är stor. I princip är alla redan uthyrda. Jag har inte hört något negativt i reaktionerna som vi har fått. I Hedemora har vi inte byggt något på jättelänge. Det kommunala bostadsbolaget gjorde precis klart det första nya huset sedan 90-talet.
 
Flyttkedjor som skapas, inflyttning och rotation på bostadsmarknaden – vilka är era mål?
Det är otroligt positivt att vi får vara med. Vi hoppas helt klart på en ökad rotation på bostadsmarknaden. Det är det som är huvudsyftet. Att få till rotationen och att få loss fler villor på marknaden. Vi har många ensamstående äldre som sitter ensamma i villor. Det är precis det vi vill åt. Villorna är ju det som familjerna vill ha.
 
Om du spanar lite framåt – vad händer då?
Det händer flera saker här i Hedemora. Vi jobbar med en ny bostadsförsörjningsplan för att få till cirka 30 nya lägenheter per år. Bostadsbolaget har kö på cirka 10 00 personer. Behovet finns. Och nu har vi också några andra byggprojekt. Alla tillsammans gör skillnad. Det är positivt för orten. Det här att vi blir utvalda att få samarbeta med Sbo bidrar också till att vi syns.


Fråga till Gun-Britt Janbjer, Hedemorabostäder
Vilken nytta har det här projektet för er?
Det fanns ett stort behov av den här typen av bostäder här i Hedemora. Jag kunde hyra ut alla tolv lägenheter på en och samma dag. Det var ju helt klart många äldre som satt i sina villor runt om i Hedemora och väntade på att få flytta in i något nytt. De nya hyresgästerna trivs väldigt bra. Lägenheterna är ljusa och trevliga. Ligger bra till, centralt och nära till affärer. Någon vill ha närheten till kyrkogården också, för att pyssla om nära och kära.
 
Sju villor i Hedemora har bytt ägare. En hyresgäst kom från vårt eget bestånd och någon kom från bostadsrätt också. Det är en stor nytta för Hedemorabostäder. Före ombyggnaden var lägenheterna i fastigheten i dåligt skick. Det var bra läge och tajming att vi inledde samarbetet med Sbo. Vi har haft en enorm tur. Fler är intresserade om det blir någon lägenhet ledig i området. Alla vågar inte vara den som provar att flytta först, in i något nytt. Men nu när de hör hur bra de trivs, de som har flyttat in, då hör flera av sig till oss.