Seniorboende kombineras med trygghetsboende

Vansbro är en avfolkningsort. Det bor 6 700 personer i kommunen, varav 2 500 i tätorten. Behovet att få igång flyttkedjor i trakten är nödvändig, men för många äldre är det ett svårt beslut att vill inte sälja sina hus. Kommunens bostadsstiftelse Vansbrohem har satsat på att kunna erbjuda bra alternativ.

Jörgen Israelsson, VD/chef för stiftelsen Vansbrohem berättar.
Vi har byggt ett trygghetsboende i kombination med seniorboende kan man säga. Det enda kravet är att de boende är över 65. Tanken är att man ska kunna bo här länge, tills man dör i princip förutsatt att man inte blir sjuk.

Positiv respons, men många vill inte sälja

Vi har fått väldigt mycket positiv respons från de boende men har faktiskt inte lyckats hyra ut alla lägenheter. Det kan bero på att Vansbro är en avfolkningsort och att det är svårt att sälja sitt hus. Det kan också bero på traditioner, många vill inte sälja och flytta helt enkelt. Vi ser att vi behöver jobba mer med vår marknadsföring, mun till mun fungerar bra men det räcker inte. 

Vill skapa flyttkedjor

Just nu känner vi att behovet av den här typen av bostäder är tillgodosett. Vi har en del tomma lägenheter men inte alls så stora problem som tidigare. Allt som allt har det varit ett bra projekt, vi är nöjda. Vi har sett viss effekt på flyttkedjorna trots allt och det är positivt. Det är bara uthyrningsgraden som är något lägre än vi hade tänkt oss. 

Boende i Vansbro berättar

”Vi har bott här sedan det var nybyggt jag och min man. Vi trivs jättebra. Det bästa är att slippa elda, skotta snö och att allt är nära. Apotek, vårdcentral, affärer med mera. Vi läste i Falukuriren att de skulle göra om det här huset och eftersom min man börjar bli gammal orkade vi inte med huset på samma sätt så vi sökte en lägenhet och fick den. Det enda jag saknar är golvvärme i badrummet, det hade vi i huset. Annars är det väldigt bra.”
Hyresgäst, Vansbro.