Bättre snurr på bostadsmarknaden i Bjurholm

För några år sedan såg kommunen i Bjurholm ett behov av att förändra bostadsstrukturen på orten. Fler yngre vill köpa villor samtidigt som många äldre bodde kvar i sina hus på landet och samhället trots att de egentligen vill flytta till en bostad som det fungerar bra att åldras i.

Fokus på de boende - nöjda hyresgäster

Ett av målen med ombyggnationen var att få snurr på bostadsmarknaden, vilket uppnåddes. Yngre vill bo kvar på orten för det är barnvänligt i Bjurholm. Äldre villaägare och husägare har sålt istället för låtit sina hus gå i arv. Detta har skapat välbehövlig rotation på bostadsmarknaden.
 
Kommunen i Bjurholm är nöjda med samarbetet med Sbo. ”De tillfälliga mål vi satte upp är nådda men efterfrågan på boende är hög så vi ser ett behov att ytterligare ett hyreshus. Nu har vi en positiv befolkningstillväxten, det ser ljust ut”, berättar Ingemar Nyman, kommunalråd i Bjurholm och fortsätter ”De som har flyttat in är helnöjda. Vi har haft uppföljningsmöten med hyresgästerna. De som har flyttat in bor kvar och trivs bra.”
 
”Vi fokuserade på boende för äldre med bra tillgänglighet, rymliga badrum, plats för rullator i sovrummet. Människor ska kunna ta sig runt i sin lägenhet utan att fastna.” Tjänsteman tekniska avdelningen, Bjurholms kommun